موزه جانورشناسی دانشگاه لرستان نشست علمی حیات وحش را برگزار کرد

موزه جانورشناسی دانشگاه لرستان، به مناسبت روز جهانی حیات وحش (۳ مارس)، مصادف با ۱۳ اسفندماه ۱۴۰۳، نشست علمی تخصصی همراه با پخش مستندهایی از حیات وحش و زیستگاههای طبیعی استان لرستان را برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، این برنامه علمی به مناسبت روز جهانی حیات وحش از مناسبتهای تقویم بین المللی زیست محیطی، در راستای رسالت آموزشی و پژوهشی موزه جانورشناسی دانشگاه لرستان که زیرمجموعهی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه است برگزار شد.
در این برنامه که با حضور مستندساز ملی استان لرستان، علی امیری، اساتید گروه زیستشناسی دانشگاه لرستان، شامل دکتر گلناز صیادزاده، دکتر فرزانه جعفری، دکتر احسان رومیانی و دکتر علی غلامیفرد و دانشجویان علاقهمند گروه زیست شناسی و دیگر رشته ها برگزار شد، بخشهایی از فیلمهای مستند زیست محیطی استان لرستان نمایش داده شد.
در این نشست مدیر موزه جانورشناسی دانشگاه لرستان، دکتر علی غلامیفرد ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رحمت و عبادت الهی و سپاسگزاری بهخاطر استقبال از نشست، به اهمیت بزرگداشت مناسبتهای زیست محیطی به عنوان بخشی از ارزشهای معنوی تنوع زیستی که یک موهبت ارزشمند الهی است و رسالت ذاتی آموزشی موزهها، اشاره کرد.
دکتر غلامی فرد بیان کرد وقتی از استان غنی لرستان در مجامع علمی، با تنوع زیستی حدود ۲۵ درصد از کل تنوع زیستی ایران، صحبت میشود، نمیتوان و نباید فقط در مقام گفتگوی علمی باقی ماند و متخصصین مرتبط با این حوزه حداقل باید گفتمان علمی آن را به آحاد جامعه علمی و عموم مردم، با روشهای مختلف انتقال دهند.
وی گفت: «جدا از ارزش ذاتی تنوع زیستی به عنوان سرمایه ملی هر کشور و در اینجا ایران بزرگ، زمانی این تنوع زیستی قابل باور و درک بهتر است که اثرات مادی و معنوی آن با بهرهبرداری پایدار و حفاظت همزمان از آن، برای مردم ملموس شود».
دکتر غلامی فرد توضیح داد: «اجرای چنین برنامههای نمادینی، ترویج گفتمان علمی در راستای افزایش مهارتآموزی دانشجویان است».
در ادامه، علی امیری از مستندسازان ملی لرستانی به توضیحات فنی از فرصتها و چالشهای ساخت این مستندها و دیدگاههای علمی و تجربی درباره بخش اول مستند با نام «تقدیر من و جوجه عقاب» پرداخت.
در بخش دوم مستند، «برشی کوتاه از مستند نقش انسان در تغییرات اکوسیستم و برشی از راز بقای بلوط» نمایش داده شد و مستندساز به اثرات مستقیم و غیرمستقیم دخالت انسان در محیط زیست، به ویژه زوال جنگلهای بلوط استان و برخی از دلایل آن مانند تخریب یا اخلال در چرخه زیست محیطی مانند حذف یا کاهش جمعیت های شکارگرهای آفات درختان بلوط مانند زنبورخوارها و دارکوب ها و نیز عدم دیده شدن نقش شکارگرهای کوچک جثه، خشکسالی، آلودگیهای آب و خاک و غیره اشاره کرد.
همچنین، اساتید حاضر در نشست و برخی از دانشجویان به بحث و تبادل درباره موضوع نشست و فیلمهای مستند پرداختند و از دغدغههای خود در برداشت بیضابطه گیاهان پیازدار بومی استان، اهمیت ساخت مستندهای استانی و تأثیر مثبت آن در انتقال بهتر مطالب علمی تدریس شده، اهمیت بازگشت به کشاورزی هدفمند طبیعت دوستانه و کاشت درختان بومی بهجای غیربومی و دیگر اقدامات لازم در جلوگیری از فرسایش خاک و زوال جنگلهای بلوط استان لرستان اشاره کردند.
در پایان، حضار ضمن ابراز خرسندی از برگزاری چنین برنامههایی و تشکر از دستاندرکاران و مهمان برنامه، پیشنهاد برگزاری برنامههای تخصصی و علمی بیشتر، بر پایه تجربیات میدانی برای شناخت بهتر از زیستگاههای ارزشمند و حیات وحش کم نظیر استان لرستان را ارائه کردند.